Suomen lähialueen suurin naapurikaupunki.
Television ja Panssarivaunujen kehitysten kokeilu, valmistus ja suunnittelu kaupunki.
Kaupunki jossa puhdistusten kulta aikaan 1930 -1942 teloitettiin 1,8 miljoonaa ihmistä.
872 päivää koneöljyä, liimalevyä, liisteriä, puriste jätettä, talkkia ja huulirasvaa.
Aihe nostetaan esille illan saksalaisessa Historia-dokumentissa.
Niistä koostuu leningradilaisten ruokaympyrä saksalaisten piirityksen aikaan vuosina 1941–1944.
Vatsoja täytettiin myös kissojen, koirien ja muiden lemmikkieläinten lihalla, jota pidettiin herkullisena.
Kun tilanne äityi erityisen pahaksi, alettiin syödä toisia ihmisiä, joiden kuvattiin maistuvan kanalta.
Kannibalismi on tullut päivänvaloon vasta viime vuosina.
---------------------------------------------------------------------------------------------- Leningradin piirityksen päättymisestä on tullut kuluneeksi 70 vuotta. Sen kunniaksi järjestettiin taistelunäytös Porogkin kylässä, Pietarin lähellä 26. tammikuuta.
Leningradin piiritys purkautui 27.1.1944.
Kuva: Epa / AFP/ Olga Maltseva
Saksan liittopresidentti Joachim Gauck sanoo Saksan tuntevan syvää surua ja häpeää Leningradin eli nykyisen Pietarin piirityksestä, jonka päättymisestä tuli maanantaina kuluneeksi 70 vuotta.
Gauck sanoo Venäjän presidentille Vladimir Putinille osoittamassaan kirjeessä, että Saksa tunnustaa historiallisen syyllisyyden kärsimyksestä, jonka natsien piiritys aiheutti Leningradin asukkaille. 872 päivää kestäneen piirityksen aikana arvioidaan nääntyneen nälkään jopa yli miljoona ihmistä.
– Sen inhimillisen kärsimyksen määrä kauhistuttaa meitä yhä, ja yhteiset muistot saavat meidän antamaan erityistä arvoa jokaiselle edistysaskeleelle Saksan ja Venäjän suhteissa, Gauck kirjoitti.
Putin ja kymmeniä piirityksestä selvinneitä pietarilaisia kävi vuosipäivänä uhrien muistomerkillä Piskarjovskojen hautausmaalla. Myös Putinin veli menehtyi piirityksessä.
Muistopäivän alla Pietariin pystytettiin leningradilainen katunäkymä johdinautoineen, laudoin suljettuine ikkunoineen ja hiekkasäkkeineen. Maanantaina järjestettiin myös sotilasparaati, jossa esiteltiin niin sodan aikaisia neuvostotankkeja kuin tämän päivän ballistisia ohjuksia.
------------------------------------------------------- Toisesta maailmansodasta hengissä selvinneet ja tutkijat ovat pystyneet paljastamaan koko raadollisen totuuden vasta Neuvostoliiton vuosikymmeniä kestäneen sensuurin hellitettyä.
Vaikka viralliset ihmissyöntiraportit olivat tabu, tiedetään silti, että vuoden 1942 loppuun mennessä 2 015 ihmistä oli jäänyt kiinni ihmissyönnistä ja pidätetty.
Dokumentissa haastateltava kuraattori, Leningradin puolustuksen museon johtaja Irina Muravjova kertoo, kuinka aikalaiset ovat tapahtumia kuvailleet.
– Leningradilaiset alkoivat metsästää ihmisiä, syömään ihmislihaa ja käymään sillä kauppaa; myymään kyljyksiä.
Muravjovan tietolähteenä ovat kuin ihmeen kaupalla tähän päivään asti säilyneet päiväkirjat, joita pitivät useat eri ihmiset eri sosiaaliluokista ja eri puolilta kaupunkia.
Merkintöjä pidetään uskottavana todistusmateriaalina. Hengissä säilyneiden kokemuksia on myös varta vasten kirjattu ylös.
Tarinoista heijastuu suuri hätä. Yksi äiti ruokki nälkäkuoleman partaalla ollutta tytärtään jo menehtyneellä pojallaan, jonka oli säilönyt historiallisen kylmänä talvena ikkunalasien väliin.
Eräs isoäiti toi torilta itselleen ja lapsenlapsilleen sylttyä, josta erottuivat selvästi ihmiskynnet.
Asiaan perehtynyt kirjailija Anna Reid muistuttaa silti, että nimenomaan epätoivoinen tilanne sai ihmiset tekemään epätoivoisia tekoja.
– Eivätkä useimmat ihmissyöjistä olleet murhaajia, vaan he irrottivat lihaa ruumiista.
Leningradin alueella oli useita vahvan tulivoiman erilisiä saarrettuja linnakkeita, eli motteja, jotka toimivat koko piirityksen ajan itsenäisesti, vihollisen valloittamatta.
Suurin oli KRONSTATD ("Motti") toinen ORANIENBAUM ("Motti"), muita pienempiä
itsenäisesti toimivia saarekkeita oli lisäksi muutama.
Teksti: tv-ohjelma tiedoista.
Venäjän ainoa vahvasti oppositiomielinen televisiokanava Dožd näytti perjantaina iltapäivällä selvinneen poliitikkojen ja viranomaisten hyökkäyksestä toistaiseksi säikähdyksellä.
VastaaPoistaKanava sai viranomaisilta huomautuksen, mutta jatkoi lähetyksiään, vaikka muutamat nettioperaattorit ehtivät jo torstaina poistaa Doždin kanavapaketeistaan.
Kohu sai alkunsa viime viikonvaihteessa, kun kanavan keskusteluohjelmassa käsiteltiin Leningradin 70 vuotta sitten päättynyttä piiritystä. Ruudussa esitettiin tuolloin yleisökysymys: "Olisiko Leningrad pitänyt luovuttaa satojentuhansien ihmishenkien säästämiseksi?"
Vastalauseet alkoivat verkossa heti, ja kanava poisti kysymyksen saman tien. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut: kaikki parlamentin alahuoneen eli duuman puolueryhmät tuomitsivat maanantaina kanavan kysymyksen "rienaavana ja loukkaavana".
Median toimintaa valvova virasto Roskomnadzor antoi torstaina Doždille huomautuksen yleisöä loukkaavasta ja toisen maailmansodan muistoa halventavasta uutisoinnista.
Roskomnadzorin lisäksi myös Pietarin syyttäjänvirasto otti tapauksen käsiteltäväkseen ja alkoi selvittää, oliko kanava syyllistynyt "ekstremismiin" eli ääritoimintaan.
Uutistoimisto Interfax kertoi kuitenkin perjantaina iltapäivällä omiin lähteisiinsä vedoten, ettei liittovaltion syyttäjävirasto pidä ekstremismiepäilyjä aiheellisina.
Internetissä toimiva tv-kanava on joka tapauksessa täysin riippuvainen yhteistyöstä operaattoreiden kanssa. Kanavan mukaan venäläisoperaattorit Adako, NTV-plus ja Rostelekom ehtivät poistaa Doždin kanavapaketeistaan, ja yleisöpalautteen mukaan teleoperaattori Bilain teki perjantaina saman.
Mahdollista kanavan sulkemista säikähtänyt Dožd ehti tätä ennen kerätä verkkosivuilleen pitkän listan puolestapuhujia, ja mukana oli paitsi toimittajia ja kulttuuriväkeä myös poliitikkoja vallan kamareista ja niiden liepeiltä.
"Ei mitään pidä sulkea", parlamentin ylähuoneen puhenainen ja Pietarin entinen kuvernööri Valentina Matvijenko sanoi kannanotossaan. "Toimittajien itsensä on vastattava räikeistä virheistään ja pyydettävä anteeksi."
Ihmisoikeusvaltuutettu Vladimir Lukin oli samoilla linjoilla: "Ei pidä puhuakaan kanavan sulkemisesta".
Oppositiokanava poistettiin kanavatarjonnasta Venäjällä29.1.2014
Poliittinen myrsky Venäjällä: Kysymys Leningradin piirityksestä oli liikaa 28.1.2014
Viimeinen riippumaton valtakunnallinen tv-kanava suljettiin Venäjällä
VastaaPoistaRiippumattoman valtakunnallisen tv-kanava TVS:n lähetykset lopetettiin Venäjän viestintäministeri Mihail Lesinin päätöksellä sunnuntaiyönä 22. kesäkuuta ja sen tilalle ilmestyi valtiollinen urheilukanava Sport. Venäjällä on kuusi kanavaa, joiden lähetysalue kattaa koko maan. Niiden lisäksi on olemassa lukuisia paikallis- ja kaapelitelevisioita. TVS oli kuitenkin koko Venäjän alueella näkyvistä viimeinen, joka on yksityisomistuksessa. Viestintäministeriö vakuuttaa, että Sport-kanava on kuudennella kanavapaikalla vain väliaikaisesti ja tarkoitus on kilpailuttaa ehdokkaat kuudennelle kanavapaikalle.
Virallinen TVS:n sulkemissyy oli yhtiön ajautuminen vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin, joita ei saatu ratkaistua. Viestintäministeri Mihail Lesin teki päätöksen sulkemisesta perustellen sitä yhtiön taloudellisella ja organisatorisella kriisillä. Sulkeminen ei sinänsä tullut yllätyksenä: TVS:n päätoimittaja Jevgenij Kiseljov oli jo aiemmin viestittänyt sijoittajille, että ellei talousvaikeuksiin löydetä ratkaisua, lähetystoiminta loppuu 23. kesäkuuta.
Aiheesta kirjoittaneet venäläislehdet ovat pitäytyneet pääosin faktoissa ja siteeranneet viestintäministeriön tiedotetta sulkemiseen johtaneista syistä. Viestintäministeriö ilmoittaa, ettei päätös kanavan sulkemisesta ollut helppo, mutta sitä ei voinut lykätä "tv-kanavan taloudellisen, työyhteisön, organisaation sekä hallinnon kriisin vuoksi".
Izvestija (23. kesäkuuta) kirjoittaa, että TVS:n sulkemisen myötä Venäjällä päättyi yksityisomistuksessa olevan poliittisen television aikakausi. Tällä hetkellä kaikki maanlaajuiset kanavat (poikkeuksena paikallis- ja kaapelikanavat) ovat valtiollisia. Lehti toteaa, ettei sulkeminen ollut yllätys: päätös oli jo valmiina, mutta viestintäministeri Lesin lykkäsi sen allekirjoittamista. Lehden mukaan ministeriöllä oli kaksi vaihtoehtoa: joko lopettaa lähetystoiminta tai odottaa, kunnes TVS itse lakkaa lähettämästä rahoitusongelmien vuoksi.
Izvestija arvostelee lähetyksen katkaisemista yhtäkkiä. Päätoimittaja Jevgenij Kiseljov ei saanut juontaa ajankohtaisohjelmaansa Itogi eikä ehtinyt lausua jäähyväisiä katsojille. Lehti arvelee, että viestintäministeriön virkamiehet pelkäsivät Kiseljovin kommentoivan kärkevästi ministeriön päätöstä.
Vedomosti (23. kesäkuuta) uutisoi myös TVS:n suurista talousvaikeuksista. Velkaa on yli 60 miljoonaa dollaria eikä vielä ole selvää, saadaanko ne kuoletettua. Päätoimittaja Kiseljov oli jo aiemmin ilmoittanut, että lähetykset todennäköisesti lakkaavat 23. kesäkuuta, sillä tekninen henkilökunta kieltäytyy tulemasta töihin maksamattomien palkkojen vuoksi. TVS suljettiin kuitenkin vain vuorokautta suunniteltua aikaisemmin. Päätoimittaja Kiseljov on hämmästynyt, sillä suunnitelmissa oli lähettää tavanomaista ohjelmaa ja päivän lopuksi hyvästellä katsojat. Hän ihmettelee, miksi lähetys piti lopettaa kuin veitsellä leikaten.
Vremja novostej (23. kesäkuuta) arvostelee lähetyksen tökeröä katkaisemista. Se tehtiin sunnuntaiyönä mainoskatkolla, kesken elokuvan. Lyhyen ilmoituksen "Anteeksi! Lähetyksemme on keskeytetty." jälkeen Sport-kanava alkoi näyttää nauhoitettua paikallissarjan jalkapallo-ottelua. Öistä äkkisulkemista viestintäministeriö perustelee, ettei päätöstä enää voinut lykätä. Urheilukanava Sportin ilmestymistä kanavapaikalle ministeriö perustelee, että kanavan omistajilla on "kaikki mahdollisuudet laadukkaan ja suositun tuotteen luomiseen ja lähettämiseen". Lehti kertoo myös koko ajan taustalla käydystä taistelusta lähetysoikeuksista ja lopettaa artikkelinsa "Jokainen voi olla varma siitä, että vaikea neuvotteluprosessi jatkuu. Sen toteamiseksi ei tarvitse kuin avata televisio".