tiistai 8. maaliskuuta 2011

Päivä -VII Musiikkia

                

Olipa kerran, ja jälleen taas. Puhetta rakkaudesta. Syitä ja syntymistä sen, moni pohtii.

Tiivistetysti suomalaisittain. Kesä, kielot, koivu, järvenranta, morsian, sulhanen. Siinä se pelkistettynä on tainnut enimmäkseen olla, ehkäpä osin vieläkin. Romanttista. Eikö.

Rakkautta esiintyy lähes kaikilla elänlajeilla. Simpanssit jotka eivät muodosta pysyviä parisuhteita eivät rakastu, joten niillä rakkautta ei esiinny, myyrillä kyllä.

Rakkaus on aivokemiaa. Perustuen paritteluyhteisön halukkuuteen, jolloin vaikuttavat oksitosiinit ja vasobressinit. Nämä tekijät aiheuttavat rakastumisen kumppaniin.

Tunne joka aiheuttaa tuon ns. leimautumisen toiseen, leimautumisen niin, ettei kukaan toinen kykene enää tuota rakastunutta hurmaamaan, tuon leimautumisensa johdosta.

Lisäksi se millaiset miehiset piirteet, (kasvot lähinnä) kulloinkin kiinnostavat naisia,
muuttuvat kuukautis syklin mukaan. Tapahtuman lähellä olevat suosivat selkeästi
aina maskuliinisempia mieskasvoja, kuin taas muuna pidempänä kuukauden aikana
naisellisemmat (kiltimmät) miesten kasvot ovat naisten huomion ja suosion kohteena.

Kauneus ei ole yhden naisen mielessä pysyvä vakio, vaan se on pitkän evoluution muokkama ominaisuus aivoissa. Näihin on lisäksi voimakkaimmin vaikuttavina tekijöinä  erilaiset ympäristövaikuttimet, kuitenkin enemmän ihmisläheisenä ilmiönä, kuin kulttuurin luoma tiivistelmä.
(Tähän liittyy myös e-pillerit ja et-muoveista liukenevat, erilaiset hormoonitoimintaan ja näiden muutosperimään vaikuttavuudet)

Kauneusihanteet ja naisten yhteiskunnallisesti lisääntyvä valta vaikuttaa ehdottomasti kaikiin kauneusihanteisiin eniten. Mitä paremmat vaikutus mahdollisuudet ovat, sitä enemmän lisääntyvät nuo lähes arjalaisperäiset kauneusihanteet, ns. länsimaiset kasvonpiirteet.

Kun taas kriisiaikoina, nuo ihanteet muuttuvat naisellisemmiksi, pyöreiksi, pehmeiksi.
Sallien klassisemmat, perinteisemmät, ei miesmäiset pukeutumistyylit,  sekä vartalon muodot.

Rakastumiseen suurimpana vaikuttajana pidetään ihmisen kohdalla kehittymättömintä aistiamme. Hajuaistia. Se on kaikkein suurin vaikutin rakastumiseen. Eli mikäli haju ei miellytä, ihminen ei kiinnosta. Mitä miellyttävämpi tuoksu, sen miellyttävämpi ihminen.
Muilla aisteilla ei ole merkitystä rakastumisen asiassa.

Ihminen on sosiaalinen eläin. Myös uteliaisuus, etenkin silloin mikäli ei saada jälkeläisiä, toisten seurailu, juoruilut, ovat osa ihmisten normaalia evoluutiota.

Eli siis. Koska emme enää elä suurissa avoimissa yhteisöissä, joissa voimme aikoinaan vapasti seurailla ja puuttua tapahtumiin, vaan olemme sulkeutuneet omiin kopperoihin.

Siksi, kun emme voi puuttua erilaisiin tapahtumiin, kuten toisten ihmisten ihmis-suhde asioihin, katsotaan niiden sijasta telkkarista salattuja eläimiä, kauniita ja rohkeita, voiden näin tyydyttää tuon alkukantaisen halumme, halun vaikuttaa, halun puuttua, siis halin sotekutua noihin kaikkiin, muiden henkilöiden ihmis-suhde asioihin.

Nämä ohjelmat ovat suosittuja koska ne melkein kaikki käsittelevät jonkinasteisina ihmisten lisääntymis elämää, sen kiemuroita. Tämän takia draama myy aina.
Näissä on mukana tuo kaivattu mahdollisuus elää sivusta katsojana, asiaan puuttuen. 

Siis. Jääkö romantiikalle tilaa enää ollenkaan. Kaikkia kun katsotaan vain biologiselta pohjalta. Vai voiko olla sittenkin niin, että kun tietää mistä sokeri koostuu, kuinka se tehdään, vaikuttaako se tuntemaamme sokerin makuun. Samoin siirapin kanssa.

Tummaa ja vaaleaa. Sokerimelassista tehty tummaa, maustaa meille tutuimmin, vaahterasiirappi, vaaleaa, meille oudompaa. Kumpi lien parempaa, tarkoitukseensa.

Leipomuksista saa siis paljon enemmän irti, kun tietää aineiden koostumuksen vaikutukset.

Perusjuttuja, jotka usein on jäävät ajattelematta, mutta kuitenkin juuri ne tuovat paljon maustetta, makuja, elämään.  


                      

2 kommenttia:

 1. Jälkeläisiä ei ole. En juoruile, en katso Kauniita Ja Rohkeita.
  - - - Kolmas voi puuttua kahden ihmisen suhteeseen. Kokemusta on vuodelta 1972, kun ninusta poikakaverilleni valehdeltiin ja hän uskoi. - - - Jos ois toisin, ehkä minullakin olisi lapsia.

  VastaaPoista
 2. Tuhkimo. Lapsien saaminen on monelle iso ongelma.
  Kuitenkin kun on nähnyt lasten joutuvan kaltoin kohdelluiksi, omien vanhempiensa taholta, miettii miksi juuri näille on lapsia suotu.
  Kyllä, kolmas ja muuutama muukin ylimääräinen voi sen tehdä, juuri mainituista syistä.

  VastaaPoista