tiistai 16. huhtikuuta 2013

Musiikki tuokio - illan hiljaisuuteen

Iskelmä musiikki on aina elänyt ajassa, se on ollut aina vahvana mukana. 
Se on nähnyt sodat ja kurjuudet, myös ihmisten ilot ja riemut.
Tämän kuukauden aikana ensimmäiset tanssilavat avaavat jälleen ovet, kesän ajaksi.

            

                                Danny & the Islanders East Virginia (1964)

Nykyaikana iskelmä, Shlager, Hit (Iskusävelmä = iskelmä ) joista se meillä on saanut tunnetun nimensä, on murroksessa ja tullut lähes samaan lopputulokseen kuin niin moni muu perinteinen tottumus, myös se, on alkanut tulla lähelle pitkän tien päätä.

Iskelmä oli myös laji jonka esittäjä, esiintyvä solisti, pysyi huipulla lähes koko ikänsä
säilyen suosittuna 20 - 40 vuotta.  Usein alkoholi tai sairaus päätti pitkän uran.Tony Ramon = Reijo Hirvelä

Iskelmä musiikki, iskelmä tanssilavoinen kulttureineen, markkinointeineen sellaisena
kuin sen täällä monet ovat oppineet tuntemaan, ja siihen liittyvä perinne katoamassa.
Maailman mittapuulla katsoen iskelmä kausi on ohi mennyttä aikaa, aikakausia jotka elävät vielä ihmisten mielissä tai erilaisina tallenteina, niissä vielä hetken säilyen.

Tämän pitkän perinteen tilalle on tullut ns pop-rock iskelmä. Vaikutin joka etäännyttää ihmiset yhä kauemmas tuosta pitkä aikaisesta traditiosta, niin myös tanssi lavoilta. Perinne on ollut pitkä, jossain on sanottu, että 1940 - 1960 lukujen iskelmien tuotanto oli maailman mittakaavassa niin suurta, ettei sen jälkeen ole kyetty tekemään yhtään uutta sävelystä, vaan kaikki ovat enemmän tai vähemmän näiden muunnoksia tai paremmin, niiden uusia sovituksia.

Iskelmä musiikin juuret ovat vahvasti yhdysvalloista, jossa se muodostui (Skotlanti sekä Irlanti) perinteisistä kansanmusiikeista, siihen vaikutuksensa antoivat myös eurooppalainen kamarimusiikki ja operetit.Vaikka coyntry musiikki vaikuttaa ehkä eniten niin myös latinan rytmit jotka ovat suuri vaikuttaja kevyessä- tai tanssimusiikissa, jollaisena ne meillä paremmin tunnetaan. Iskelmä on kertovaa, aiheina usein rakkaus, intohimo, pettymys, katumus, unelmat.

Tunteelliset sanoitukset kertovat pienen kertomuksen jostain edellä olevasta aiheesta. Suomessa iskelmä on saanut paljon vaikutteita slaavilaisesta melankoliasta ja lauluista. Meillä iloinenkin iskelmä soi tästä johtuen useimmiten molli voittoisena.Iskelmä on tanssittavaa musiikkia, erityisesti kumppanin kanssa, jollaisena se on saanut skandinavian maissa kesän tanssilavoilla suuren suosion. Kesä ajan tanssilava kulttuuri on vielä olemassa ja vielä jonkin verran voimissaan, vähenemässä kuitenkin, osasyynä järjestävien tahojen talkoo työn hiljaa hiipuminen.

Esiintyjiä vielä löytyy, kuitenkin yhä harvempi heistä on sellainen joka saa tanssivan yleisön mukaan tunnelmaan, yhä harvemmassa ne, jotka vetävät yleisöä puoleensa   missä tahansa esiintyvät. Elämä muuttuu hektiseksi. Hyviä laulajia ja esiintyjiä on edelleen paljon, ja yhä uusia syntyy ja pyrkii pinnalle, jossa he kuitenkin ovat vain hetken, kuka yhden kuka kaksi tai jopa kolme vuotta, jonka jälkeen esiintyjän suosio on loppuun kulutettu. 

Kuvio toistuu, uusi yrittäjä viipyy ja viihtyy hetken, kunnes jälleen... . ..on uuden yrittäjän vuoro, laajasta tarjonnasta tai oikeammin sen ansiosta...

8 kommenttia:

 1. Kiitos vaan musiikkipläjäyksestä!Tähän harmaaseen aamupäivään sopi oikein hyvin tämmöiset vähän melankoliset valinnat.
  Tässä listassa mun suosikkeja olivat Kari Tapio ja Kiäriäinen.Dannyn yks parhaita, mielestäni,on juuri tämä,mutta englanniksi laulettuna.Siitä tulee NIIN nuoruus mieleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello, Syysmyrsky.
   Kiitti ittelles ;)

   Latasin näitä tähän aikuis ikäni kaikella ADHD innolla.

   Kyllä minunkin mielestäni se vanha englannin kielinen versio on ehdottomasti parempi, ja sopii hienosti Dannyn pehmeälle ja sointuvalle äänelle.
   Lisäsin linkin toisen alle.

   Tässä on musiikillisesti vain parempi rytmi, äänen laadun kärsiessä siitä hieman.

   Poista
 2. Kiitos mukavasta musiikkihetkestä Maxi ja mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Marizan.
   Kiitos, Mukavaa :) jos tykkäsit.
   Kiva Kuulla Sinusta pitkästä aikaa.
   Oli niin hiljaista yhtenä päivä, ettei tosikaan.
   Vain parikymmentä vierailijaa.

   Poista
 3. Hieno iskelmäkirjoitus maksi ja muistitko nyt varmistaa, ettei ole kiellettyjä hedelmiä listassa, kuten itselläni aina tapaa olla:) Kurjaa kun tuubetuskin on mennyt niin tarkaksi, mutta nämä nyt ehti katsoa ja kuunnella, toisaalta on ihan ymmärrettävää että tekijät ovat oikeuksiensa perään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Mustis.
   Kiitos, ja myös muistutuksesta.

   Drat! (Hitto soikoon), jopa Annat Eriksson/Hanski olivat joskus valittajina, juutuben mukaan.
   Muut sukuetujen valvojat päälle.
   Miksi tuolla sitten on koodi kopiontia varten.

   Tätä joskun tarkoitin kirjoittaessani näistä urputtajista.
   Sähköpostin moitteet ja muu valitus kommentteineen on ollut
   joskus aika voimakasta.

   Eihän sähköpostia laita kuin tutummat, kommentoida voi anonyyminä ja valittaa kaikesta.
   Ne on tulleet useimmiten viikon viivellä julkaisusta siks mulla on tuo kolmen päivän jälkeinen kontrolli.

   Poista
  2. Pitäisi niin kovasti tarkistaa ja aika monella tavalla ja eihän sitä aina jaksa, kun siinä on joku muu jakaja jakajan perään ja aikoinaan kuvittelin itsekin, että niitä voi surutta lainailla, mutta ajat muuttuu..Itselläni on poistettu usein jälkeenpäin, joko niin lataaja on hävinnyt tai sitten Emi tai joku muu ryysyttää päälle.

   Poista
  3. Huomenta.
   Just.
   Ajat muuttuu, sensijaan me... muutummeko?
   Silloin kun joku video poistetaan ajattelen kuten laulun sanat kertoo: Hay otro en tu lugar (Vikki Carr)

   Poista