maanantai 31. maaliskuuta 2014

Wille 3P / Lama-kauden tuote.

Wille taajama-traktorit ja kiinteistön hoidon koneet olivat vakiinnuttaneet paikkansa vuoteen 1992 mennessä. Suomen maarakennus koneiden joukkoon oli alkanut tulla myös pieniä ja tehokkaita mini-kaivureita, joita euroopassa ja muualla maailmalla oli käytetty jo yli kaksikymmentä vuotta.

Suomeen ilmestyi ensimmäiset pyörä-alustaiset mini kaivurit joista Bel-job ehti ensin, ensimmäisenä pyörä-alusta koneena suomen markkinoille, kone painoi 3,5 tonnia.

Suomessa oli rakennettu 1983 pieni pyörivä kaivinkone, autolla hinattava Topi-Moottorilapio joka saavutti kohtuullista menestystä, etenkin kone vuokraamoiden ansiosta, mutta kotimainen kevyt itseliikkuva pyörivä kaivinkone puuttui.
                           
Kuvat: Net / Konepörssi

Lisäksi kolme yksityistä, yhden miehen yritystä rakensi kukin oman versionsa jotka kaikki jäivät hieman puutteellisiksi, mutta olivat kuitenkin toimivia, jäivät rakentajan omaan harrastus tyyliseen käyttöön. Paikkakunnat: Pori, Kiikka ja Heinola joiden seudulla nämä "protyyppiset" koneet oli rakennettu.

Myös loimaalla oleva VILA-kone kiinnostuu näitä minikoneista ja esitteli pian Wille 3P n. 4 tn painavan pyörä alustaisen ja pyörivän, lähinnä kunta / kaupunki sektorille tarkoitetun koneen. Koneen rakantamisessa hyödynnettiin jo muista Wille koneista tuttuja menetelmiä, joten kone rakennettiin ns. monitoimi koneeksi, käyttämään samoja willen lisälaitteita.

Koneen kaivupuomi ja puskulevy voitiin irroittaa ja sen tilalle kytkeä vaikka keräävä harjalaite, tai lehti-imuri, koneessa valmiina olevaan wille-työkone kytkentään.Tällä hieman suuritöisellä puomin ja puskulevyn irroituksella koneesta saatiin jälleen kiinteistö hoitoon sopiva kone.
                              
Kone oli ensimmäinen suomessa rakennettu kaivukone, jossa oli liuku puomi.Koneen perus idea oli monitoiminen peruskoneen hyödyntäminen, eli samalla koneella voidaan tehdä paljon erilaisia töitä vain työkaluja vaihtamalla. Idea oli hyvä ja samoin ajankohta, joka osui suomea koittelevan pankkikriisin ja laman ehkä pahimmalle kohdalle, jolloin koneiden myynnit suomessa oli lähes täysin nolla.
                                
Mutta ehkä juuri kaikkien maarakennus koneiden myyntien romahtaminen vaikutti myös tämän Wille 3P kaivinkoneen myyntiin. Se ei tavoittanut markkinoita, koneiden valmistus ja myös myynti jäivät vain muutamaan valmistettuun koneeseen.
Wille 3P, paitsi myyntihinta, niin myös muut ongelmat olivat monitahoisia. Moottori oli esimmäinen, joka ensimmäisessä toimitetussa konessa osoittautui liian heikoksi.
Perkins 4 ylinterinen 37Kw moottorin teho ei ollut kaikissa töissä riittävä. Moottoriin
asennettiin ahdin ja tämän asennuksen jälkeen kone ei jaksanut liikkua maantiellä.
                               
Tämän jälkeen koneen koko tuote idea hylättiin. Jäljelle jäi rauniot, niin VILA-koneen kuin ehkä myös alkuperäisen mallin kehittäjän muistoihin.
Yksi Wille 3P on vielä jäljellä tampereen suunnalla, yhä jonkinlaisessa kuosissa.

Samaan aikaan tapahtui paljon muutakin. Clinton tuli presidentiksi, Arvo Ylppö kuoli, Rainer Friman voitti syksyn sävelen ja Suomen Kommunistinen puolue (SKP) teki konkurssin ja minä sain ensimmäiset suuret urakat kolmen vuoden tauon jälkeen. 

Maassa alettiin hiljaa toipua ja nousta hieman ylemmäs laman jälkimainigeissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti