torstai 31. toukokuuta 2012

Puutarhamyymälän keväisiä tapahtumia

                  

Olipa kerran aika jolloin perustin erään tutun Spar kauppiaan toivomuksesta, työn kuvaamme läheisesti liittyvänä nätin pienehkön puutarha-myymälän, yhdessä aviopuolisoni kanssa josta muutaman vuoden kuluttua erosin.
http://youtu.be/RvmOE6f8cWA

Myymälä pyrittiin avaamaan keväällä aina mahdollisimman aikaisin, keskeisen sijaintinsa takia, heti kun olosuhteet sen saltivat, pääsiäiseen tai viimeistään huhtikuun puoliväliin mennessä.
http://youtu.be/r-vjuxKUSJc

Paikka oli suht pieni, vaatimaton, mutta hyvällä paikalla, erittäin laajalla vaikoimalla erilaisia alaan liittyviä tuotteita, joiden myyntiartikkelien pääosa, etenkin keväällä, muodosti taimet.
http://youtu.be/jL80eK7w2cg
Havupuut olivat eräs suosittu ja myös toki näyttävä joskin tilaa vievä myymälä artikkeli kuten suurien alppiruusujen (130-150 kukkivaa kukkaa tai nuppua) tai vastaavien muiden taimilajikkeiden kanssa. http://youtu.be/fBVuoScf2MU

Paitsi koko myös niiden mukana aina oleva tarkoituksen mukainen juuripaakku hankaloitti niiden käsittelyä myymälässä, ollen kuitenkin välttämättömyys taimien säilymisen takia, vaikka ne (kuten kaikki) olivat hiekkaan upotettuina säilöttyinä myymälän myyntipenkkiin.Oheisella videolla esiintyy eräs laadukkaimpien havupuiden ja alppiruusujen kasvattaja.
Näitä tavallisempia ns. massataimia (tuotanto-termi) ei tuolta asti kotimaahan kannattanut tuoda, sensijaan erittäin näyttävät laadukkaat havut, alppiruusut, muut vastaavat taimet.


Nämäkin taimet olivat nyt siinä kasvunsa menestymisalueen raja-seudulla, nyt jo meitä huomattavasti leudompaan talveen, pitkään lämpimämpään ilmaston alaan tottuneina.

Ohessa pari videolinkkiä tuosta taimistosta ja heidän tuotteistaan ja repertuaareistaan, sekä tuotanto, myynti ja kuljetus menetelmistään, asiasta kiinnostuneille katsojille.
          

http://youtu.be/YH525dpkqE0
http://youtu.be/dHF8y12sD6I
Alempana tuolloin sukupolven vaihdoksen tehneenä uutena isäntänä meille vierailijoille esitetty ja esiintynyt, savuankerias ja muuta illalliskestitystä, sekä tietysti runsaat snapsit meille kaikille tarjoillut ja tietenkin myös kustantanut nuori isäntä.
http://youtu.be/bqQ774QDaUc

On helppoa toimia maassa jossa varsinkaan routa tai suoranainen terminen talvi uhkaa tai edes keskeytä toimintaa, vaan niitä voidaan jatkaa lähes keskeytyksettä läpi vuoden.

Ihailua herättää aina tuo täysikasvuisten puiden käyttö, jota meillä suomessakin tehdään, mutta toki hyvin minimaalisissa puitteissa, lähinnä kuntien ja kaupunkien sisäisinä töinä.

Ei esiinny juurikaan yksityisten urakoitsijoiden toimesta, muuna kuin vain hinnoiteluina, joita sitten tilaajataho harvemmin toteuttaa, mikäli isoja kokoja olis edes vapaasti saatavilla.
Syynä on useimmiten pelkästään ja ainoastaan liian korkealle nousevat kustannukset.
Helposti ja heti valmiin näköinen, paljon jälkihoitoa vaativa työvaihe ei jaksa kiinnostaa.


                                                           Kiitos vierailustasi
                                                           Hyvää illan jatkoa.

Kenellä vielä ;) juurtumaton tai orastava taimi on, niin muistathan toki vaalia ja varjella ne nykyisiltä yöpakkasilta.

2 kommenttia:

 1. Niinpä ulleriina. Ennen oli ennen.
  Se oli silloin mutta nyt...

  En enää kuule sun askeltes iloista kaikua tieltä nyt, en.
  En enää kuule sun kaihoisaa lauluas, laulua rakkauden.
  Milloinkaan et enää vieressä portin sä odota minua, et.
  Kohtalo vienyt on mennessään sen, minkä antaneet on haavehet.

  ref:
  Hiljainen on kylätie,
  Joka kerran sun naurustas raikui.
  Hiljainen on kylätie,
  Jolla ennen sun laulusi kaikui.
  Se oli silloin, mutta nyt
  Sydämes lienee kylmennyt.
  Kylätie on hiljainen,
  Niin hiljainen...

  VastaaPoista