lauantai 8. syyskuuta 2018

Traktori-Kaivuri - TLB (= Tractor Load Backhoe)


Kaivuri-kuormaaja eli tutummin ns YHDISTELMÄ tai Tractor Load Backhoe (TLB) koostuu taakse asennetusta kaivurista joka on asennettu traktorin taakse edessä on eteenpäin käytettävä, kauhalla tai haarukalla varustettu etukuormaaja.

Tukijalat vakauttavat koneen epätasaisessa maastossa ja estävät traktoria liikkumaan kaivuutyön aikana. Alkuperäiset tukijalat oli asennettu heti takarenkaiden
taakse tai hieman keskemmälle ja alussa ne olivat yhtenäisenä palkkina ja yhdessä.

Hydrauliset tukijalat tasasivat koneen epätasaisessa maastossa ja estivät traktorin liikkumisen kaivuutyön aikana. Holopainen keksi myös asentaa istuimen pyöriväksi
jolloin kuljettaja pystyi toimimaan samalta istuimelta kun se oli käännetty taakse, eli kaivuu asento kaivamiseen ja koneen siirtäminen tapahtui kääntämällä istuin eteenpäin
----------------
Useat kertovat virheellisesti, että JCB Company kehitti ensimmäisen kaivukoneen vuonna 1954 tai Case Corporationin vuonna 1957. Tämä on väärä tieto.

Vaikka Case on valmistanut ensimmäisen integroidun traktori-kaivuri-kuormaajan (jossa kaikki osat on valmistettu samassa tehtaassa ja takuu on myös valmistajan), traktori kaivurin todellinen kehitys alkoi vuonna 1947.
-----------------
Keksijät, jotka aloitti kaivurien valmistuksen ja kehitti sekä testasi ensimmäisen kaivurin joka kiinnitetty taakse, traktorin taka-akselin alle ja keski-runkoon.
Kehitys lähti alkuun 1947, kun Väinö J Holopainen sai idean kevyestä lisälaitteesta, jolla voi tehdä kaivuu-töitä kun liittää laitteen tavallisen maatalous traktorin taakse.
Laite oli siis nostolaite sovitteinen ja siinä oli lukitus joka salli tukijalkojen toiminnan.

Holopaisen ystävä ja kumppani oli Roy E Handy jr.  ja yhdessä he perustivat uuden yhtiön jonka nimi oli Wain-Roy. Laite oli aluksi hieman "jäykkää mallia" eli kaivurin kauha ei liikkunut vaan oli aina samassa asennossa kaivettaessa. Vuosi 1948 Väinö Holopainen lisäsi puomiin kauhan kääntämiseen sylinterin joka tehosti koneen työtä.
---------------------------
Kun Wain-Roy ajautui maksuvaikeuksiin, Ford osti osan tuotantoa ja koneet myytiin Sherman Backhoe tuotemerkki nimen alla, joka nähtiin nyt Ford 9N traktoreihin asennettuna ja myytiin yhdessä, heti käyttö-valmiina asiakkaalle. 

Huhtikuussa 1948 Wain-Roy Corporation myi ensimmäiset hydrauliset kaivukoneet, jotka on asennettu Ford-malliin 9N traktoriin ja myi ne Connecticut Light and Power Companylle 1,090 dollaria kappale. Yhtiö oli Ford traktorien jälleenmyyjä.
----------------------------
Ford, Case sekä Massey-Ferguson olivat ensimmäisiä TBL koneita myyviä liikkeitä.

Ford 555 ja Case 580 ovat hyviä koneita. Skandinaviassa on ajonappulat kaivurin käyttövivuissa, jolloin koneen liikuttaminen esim työssä on helppoa ilman kääntöä.
Kaivu asennossa on myös kaasupoljin ja jarru (nykyisin). Lisäksi kaikki skandinavian
koneet on varustettu täysi mittainen pohjapanssari, joka suojaa myös ohjauksen.

Näissä amerikkalaisissa koneissa, joissa on sammakko-tassut on suuri iskupituus ja kone on helppo saada suoraan kaivettaessa. Koneet ovat hieman heikompi tehoisia kuin pohjoismaissa valmistetut ja monet ovat liukupuomilla, jota ei tarvita jos kone on varustettu kaivuu asennosta ajo nappuloilla, ja se on paljon kätevämpi kuin liukupuomi joka on hankala, painava ja vie nostokykyä. 

Wainroy-Sherman + Ford 861 = Ford 4000 combi


Aiheeseen liittyvä kuva

Case 420

Kuvahaun tulos haulle case 530 backhoe
Case 530

Case-IH

                                               Allis-Chalmers

                                         Wainroy-International IH-2275

                                                International

                                                      John-Deere 300

                                                        Oliver

                                                               Chamberlain


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti